Естрагон

Штампа
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

estragon(Artemisia dracunculus)

Вишегодишља је зељаста, жбунаста миришљава биљка из породице главочика (Asteraceae). Врста је из рода пелина (Artemisia).

Потиче из Сибира, па је веома отпоран на различите временске услове. Плиније га описује као „ сакривени струк у одећи који чува од угриза змија“. Јохн Евелyн за естрагон каже да је „велика биљка и велики лек за срчане болести, пријатељ главе, јетре и срца“.

Подврста Artemisia dracunculus var. sativa узгаја се због свог лишћа које се због богате ароме користи у кулинарству, док већина осталих подврста због одсуства ароме нема кулинарску вредност. Као зачинска биљка позната је под више назива, у зависности од места и начина узгоја: кулинарски највећу вредност има француски естрагон, потом следи руски естрагон, а најмању вредност има дивљи естрагон.

Естрагон је висине од 120 до 150 цм и са бројним танким гранама.
Листови су уски и копљасти (lanceolata), дужине 2−8 цм и ширине од 2 до 10 милиметара, маслинасто зелене боје. Цветови се формирају у малим капитулама пречника 2−4 мм, а у сваком капитулуму налази се до 40 зеленкастих и зеленкасто-жућкастих цветића. Цваст обично има облик метлице.
Кугласти цветови су двополни и формирају мале главице жуте боје, док цветају од јуна до септембра. Мирис је фин, пикантан и ароматичан, а укус је пикантан и љуткаст. Може се гајити у вртовима као ароматична биљка. Млади листови и стабљика могу да се једу, а када се суши, суши се цела биљка у цвету.
У кулинарству се користи као зачин за овчетину, кувану говедину и салате, и рибе, нарочито за туну. Може се додавати и супама, као и код кисељења краставаца. Најпознатији производ где се користи естрагон је сенф.
Лист се користи као зачин за сосове, салате, јела од парадајза, јаја и рибу. Треба га додавати у мањим количинама, јер садржи уље интензивног укуса које може да преовлада целим јелом.

Семена (кесица)
Цена:
120 дин

Tags: ,