Чаробни свет воћа

Штампа

Оцена корисника:  1 / 5

Звезда активнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

carobni svet voca mile stojilovic 2013

Година издања: 2013.

Књига је намењена теби.
Ако је само летимично прочиташ
и ништа не примениш
као да и није постојала.

ПРЕДГОВОР

Старогрчки лекар Хипократ је написао: „Храна треба да буде лек, а лек треба да буде храна“. Свеже и незагађено воће је баш таква храна, јер садржи бројне и корисне материје за организам, а пре свега антиоксиданте и друге биолошки активне материје које јачају имунитет, утичу на правилно функционисање и развијање организма, спречавају појаву тумора и успоравају процесе који доводе до старења организма. Зато и народна изрека каже: „Више хране са гране и ето здравља без мане“.

Воће својим богатством облика, боја и мириса представља украс у врту и на трпези. Поред тога воће има и економски значај јер се доста користи свеже, суво и прерађено у бројне производе. Већина воћака има цветове богате нектаром и поленом, па су зато значајне за пчеларство.
Књига се састоји из три дела. У првом делу писао сам о значају воћа за здравље људи, самониклим (дивљим) воћкама, које се доместификују, нашим старим, аутохтоним сортама воћа, органском (еколошком) гајењу воћака у врту или малом воћњаку и значају воћака за пчеларство и хортикултуру.
У другом делу књиге описао сам и фотографијама приказао око 650 врста, сорти, хибрида и варијетета воћака које потичу из разних крајева света.
Детаљније сам приказао континентално воће, нешто мање суптропско и најмање тропско воће.
Приказао сам и неке врсте поврћа које имају укус и користе се у исхрани као воће нпр. лубеница, диња, бундева печенка, кивано, физалис, кикирики, рабарбара...
Већина приказаног воћа су ређе, мање познате, необичне, старе и најновије селекције које су створили природа и човек.
Представљено воће нисам детаљно описао, већ сам навео само оно што је карактеристично и важно за њих.
У трећем делу књиге приказао сам своју ботаничку башту, „Врт здравља“, у којој се гаје и производе, у мањим количинама, саднице и семења многих представљених воћака, тако да ова књига, донекле може да послужи и као каталог.
Овај предговор завршићу народном пословицом која говори колико су воћке важне за човека: „Воћке човека у пролеће веселе, у лето хладе, у јесен хране, а у зиму греју“.
Аутор

 

I део
1. ВОЋЕ ЈЕ ИЗВОР ЗДРАВЉА, ВИТАЛНОСТИ И МЛАДОСТИ
2. НАШЕ САМОНИКЛЕ (ДИВЉЕ) ВОЋКЕ
3. СТАРЕ ДОМАЋЕ (АУТОХТОНЕ) СОРТЕ ВОЋА
4. ОРГАНСКО (ЕКОЛОШКО) ГАЈЕЊЕ ВОЋАКА
5. ЗНАЧАЈ ВОЋАКА У ХОРТИКУЛТУРИ
6. ЗНАЧАЈ ВОЋАКА ЗА ПЧЕЛАРСТВО

II део

1. ЈАБУЧАСТО ВОЋЕ
2. КОШТИЧАВО ВОЋЕ
3. ЈЕЗГРАСТО ВОЋЕ
4. ЈАГОДАСТО ВОЋЕ
5. СУПТРОПСКО ВОЋЕ
6. ТРОПСКО ВОЋЕ
7. ПОВРЋЕ СА УКУСОМ ВОЋА

III део
БОТАНИЧКА БАШТА
“ВРТ ЗДРАВЉА”

 

САДРЖАЈ

ПРЕДГОВОР 5
ВОЋЕ ЈЕ ИЗВОР ЗДРАВЉА, ВИТАЛНОСТИ И МЛАДОСТИ 9
НАШЕ САМОНИКЛЕ (ДИВЉЕ) ВОЋКЕ 16
СТАРЕ ДОМАЋЕ (АУТОХТОНЕ) СОРТЕ ВОЋА 18
ОРГАНСКО (ЕКОЛОШКО) ГАЈЕЊЕ ВОЋАКА 24
ЗНАЧАЈ ВОЋАКА У ХОРТИКУЛТУРИ 35
ЗНАЧАЈ ВОЋАКА ЗА ПЧЕЛАРСТВО 39
ЈАБУЧАСТО ВОЋЕ 43
МЕЂУВРСНИ ХИБРИДИ ЈАБУЧАСТОГ ВОЋА 60
КОШТИЧАВО ВОЋЕ 66
ЈЕЗГРАСТО ВОЋЕ 99
ЈАГОДАСТО ВОЋЕ 111
СУПТРОПСКО ВОЋЕ 154
ТРОПСКО ВОЋЕ 183
ПОВРЋЕ СА УКУСОМ ВОЋА 196
БОТАНИЧКА БАШТА „ВРТ ЗДРАВЉА“ 212
ЛИТЕРАТУРА 225

 

Tags: Књига