Кинеска урма (Zizyphus Jujuba)
Жижула или иглица је листопадно мање дрво, пореклом из Кине.
Гране су обрасле бодљама које су код племенитих сорти мање изражене. Листови су издужени и сјајни. Цветови су ситни, жути, мирисни, једнополни и двополни, цветање је од маја до јула.
Плод је јајаста, крушкаста или округла месната коштуница. Просечна маса плода је 10-15 gr, а код неких сорти поједини плодови могу достићи и до 50 gr.
Плодови су браон боје и по изгледу и укусу подсећају на плодове тропске урме, због чега је добила име. Богати су антиоксидантима, због чега су веома здрави за исхрану у свежем, сувом и прерађеном стању.
Кинеска урма после Шипка, садржи највише витамина C. Користи се за лечење болести срца, јетре, бубрега, мокраћне бешике, дисајних органа, за регулисање крвног притиска и јачање имунитета.
Кинеска урма је еколошка воћка, што значи да се може гајити без хемијске заштите.
Сади се на растојању 5x5 m
Отпорна је на болести и штеточине, сушу и мраз (-30°C). Воли сунчана места.
Сорте:
Јну-Та-Цзао; Ја Цзао; Лонг; Домаћа Жужула;