Мајчина душица

Штампа
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

majcina dusicaМајкина душица (Thymus serpyllum)

Једна је од најпопуларнијих биљака које се у нашем народу користе у народној медицини.
Зељаста је трајница (вишегодишња биљка са једногодишњим зељастим стаблом). Корен је вишегодишњи, јако разгранат, са мноштвом ситних жилица. Расте у дубину до 30 cm. Из корена се развија мноштво полеглих изданака и врежа, формирајући бусен. Стабло је полегло, у доњем делу јако разгранато, формирајући тако полегли жбунић. Израсте до 30 cm. Маљаво је, обрасло листовима и округло на пресеку. У додиру са земљом развија адвентивне коренове.
Бочне гранчице су танке, усправне, са цветовима груписаним на врху.
Листови су унакрсно наспрамни на стаблу. Ситни су, издужено ланцетасти, дуги свега 0,5-1,5 cm. Обод листа је цео, а лиска прекривена меким, сиво зеленим длачицама, испуњеним етарским уљем. Међутим, изглед листова јако варира, па могу бити и голи.

Цветови су скупљени на врху гранчица и у пазуху листова у округласте класасте цвасти (лажне класове). Ружичасти су, у нијансама од светле до тамне боје. Чашица је цеваста, круница двоусната. Плод је Мерикарпијум са четири коморе. У свакој комори налази се по једна ситна, округласта семенка тамно мрке боје.

Цела биљка има угодан мирис и укус. Мирис је интензиван нарочито у време цветања. Цвета од маја до септембра. Медоносна је врста.

Лековити састојци налазе се једино и искључиво у листу и цвету мајчине душице.
Мајчина душица је јак антисептик за унутрашње органе, органе за дисање и урогениталне органе.
Биљка даје снагу која стимулише психичке и физичке функције.

Семена (кесица)
Цена:
120 дин

Tags: ,