Ехинацеа

Штампа
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

ehinacea(Echinacea purpurea)

Биљка из породице главочика (Asteraceae).

Одликује се јаким, разгранатим кореновим системом са мноштвом жила и жилица. Из главе корена сваке година развија већи број надземних усправних изданака, који се горњем делу гранају.
Стабљике достижу висину од 50-80 cm.
Листови су наизменично рапоређени, овално ланцетастог облика. Стабљике и листови су густо обрасли оштрим маљама. Свака грана се завршава цветном главицом.
Цваст се састоји од тубастих, плодних, тамно љубичастих цветића у средини и језичастих неплодних латица по ободу цвасти. Латице су светлије љубичасте боје и са старошћу се обарају, па дају цвастима изглед кишобрана. Плод је четвороугаоног, а на попречном пресеку делтоидног облика, дужине 4-5 mm, у вршном делу 2-2,5 mm ширине.
Основно обележје ове биљке су крупне главичасте цвасти и семе које има ситне зупце па подсећа на јежа.

Лековита својства показују три врсте ехинацее: (Echinacea purpurea, Echinacea. angustifolia and Echinacea pallida).
Употребљавају се, како надземни, тако и подземни делови биљке од којих се могу справљати сируп, чај, тинктуре, спрејеви, таблете, сокови и др. На нашем тржишту се сада могу наћи различити производи на бази ове биљке, али се саветује опрез при њиховом коришћењу. Најбоље је да се савет потражи код стучних лица (фармацеута) да би се избегла употреба недовољно добрих препарата и да би дозирање било правилно.

Међу америчким Индијанцима ова биљка представља основу народне медицине, попут линцуре у нашем народу. Користе је, како против змијског уједа и убода отровних инсеката (има антисептично дејство) и упала, тако и за подизање и одржавање имунитета.
За ехинацеу се сматра да делује на повећање одбрамбене способности организма тако што се повећава број леукоцита (бела крвна зрнца), а стимулише се и синтеза интерферона, протеина који учествује у одбрани организма од вирусних инфекција. Најбољи учинак постиже се када се препарати од ове биљке почну узимати чим се примете први симптоми грипа или прехладе, дакле, пре него што се болест развије. Тиме се организму помаже да се одупре инфекцији. Ехинацеа испољава антибактеријско и антивирусно дејство. Примењује се и локално, код рана, повреда, уједа, убода... јер испољава антибактеријско дејство и убрзава зарастање рана стварањем везивног ткива.

Ехинацеа јако добро успева и у нашим климатским условима, лако се може гајити у баштама.

Семена (кесица)
Цена:
120 дин

Tags: ,