Јам (Dioscorea)
Јам је заједнички назив за поједине врсте биљака у роду диоскореја.
Ова вишегодишња зељаста биљка узгаја се у Африци, Азији, Латинској Америци, Карибима и Океанији. Око 95 процената приноса јама има у западној Африци . Узгаја се неколико врста и постоји преко 600 сорти, а неке врсте се могу чувати без смрзавања дужи временски период, што иам чини веома јестивим.
Јам је поврће чији се гомољ може припремити на различите начине: кухати, пржити, пећи, димити, сушити, грил, роштиљ. Јаме се праве од јама и колача. Већина врста јама није здраво сирово. Храњива је и богата калијумом и витамином К.
Гомољи обично теже око 5 kg, али изузетно крупни примерци могу нарасти до 1,5 метра у дужину и 70 кг у тежину. Кора је груба и тешко се љушти, а омекшава након загревања. Боја ентеријера варира у зависности од сорте, у зрелим јамама од беле или жуте до љубичасте или ружичасте.
Сама биљка, зависно од врсте, пењачица је мања до велика. Мање врсте нарасту до 3, а највеће до 10 метара. Већина су тропске биљке, а неке врсте (нпр. Кинески иам) расту у умереним климама.